Informatie

In de herfstvakantie van 2023 vierde VONK Festival haar tweede editie op een bijzondere nieuwe locatie: Fort de Batterijen in Nieuwegein.

De informatie op deze pagina heeft betrekking op de 2023-editie van VONK. Aan de Slinger is voornemens om in 2025 en 2027 in de herfstvakantie een nieuwe editie van VONK te organiseren. Houd deze website in de gaten voor de nieuwste info!

Bezoekersinformatie

VONK Festival vindt plaats in de herfstvakantie: van vrijdag 13 tot en met zondag 22 oktober 2023. Het lichtkunstfestival vindt plaats bij Fort de Batterijen, in Nieuwegein, net over de gemeentegrens van Houten: Overeindseweg 25, 3439 LP Nieuwegein

Het festival start dagelijks om 19:00 uur en eindigt om 23:00 uur, maar de poorten van VONK gaan al iets eerder open, zodat je thuis niet hoeft te koken en lekker mee kan eten op ons horecaplein. Vanaf 18:15 uur ben je welkom op VONK, ongeacht welk tijdslot je geboekt hebt. Je hebt dan alle tijd om eerst een frietje of poffertjes te halen voordat je de kunstroute start. Natuurlijk staat de warme chocomelk of glühwein klaar of bak je je eigen broodje of marshmallows bij het kampvuur. Het mooiste komen de lichtkunstwerken uit in het donker, dus zodra het donker wordt begin je aan de kunstroute.

We raden aan om met de fiets of met de auto naar VONK te komen. 

 • VONK is goed te bereiken per fiets.  
 • VONK is tevens te bereiken met de auto en parkeren kan op de naastgelegen parkeerplaats van Fort de Batterijen.  Vergeet niet om een parkeerkaart te kopen, doe dit het liefst voorafgaand aan uw bezoek online in de ticketshop van VONK. Ter plaatse kunt u ook een parkeerticket kopen (pin only)
 • Ga je met het OV? Dan kun je het beste naar station Houten Centrum of Utrecht Lunetten reizen en vanaf daar de OV Fiets naar VONK pakken. Het is vanaf deze stations ongeveer 16 minuten fietsen.
 • Fort de Batterijen is met de bus bereikbaar vanaf Utrecht Centraal via buslijn 47 (halte Koppeldijk). Houd hierbij rekening met ruim 10 minuten lopen vanaf de bushalte naar Fort de Batterijen. Let op, deze weg kan slecht verlicht zijn.  

VONK Festival is geschikt voor alle leeftijden. We zijn een kindvriendelijk festival met een bijzonder kunst educatie-element.

Tickets voor VONK Festival zijn te koop via de ticketshop

 • Volwassenen – €20,00
 • Volwassen aan de deur € 22,50
 • Jeugd 3 t/m 12 jaar € 7,50
 • Jongeren 13 t/m 18 jaar € 9,50
 • Parkeerticket €5,50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief servicekosten. Kinderen t/m 2 jaar oud mogen gratis naar binnen. In de ticketshop koop je ook een parkeerticket. 

VONK Festival werkt met tijdslots om de bezoekersstromen bij binnenkomst te reguleren. Je koopt een kaartje voor een tijdslot: ieder kwartier heb je de gelegenheid om naar binnen te gaan. Dan heb je daarna alle tijd om de lichtkunstroute te wandelen. We verwachten dat de wandeling ongeveer een uur zal duren. Er is geen eindtijd aan verbonden.

Mocht je verhinderd zijn op de door jou gekozen dag en/of tijdstip, dan kunnen we de tickets – afhankelijk van de beschikbaarheid – omzetten naar een andere dag of tijdslot. Neem hiervoor contact op via vonk@aandeslinger.nl

Kaarten voor VONK kunt u tot 48 uur van tevoren retourneren tegen een digitaal tegoed (voucher). Bijvoorbeeld omdat u niet meer kunt. Het tegoed heeft een geldigheidsduur van 24 maanden na afgifte bij Aan de Slinger. Zie: https://www.aandeslinger.nl/info/informatie-over-kaartverkoop/digitaal-tegoed-voucher voor meer info.

Naast het lopen van de kunstroute is het ook mogelijk om een hapje te eten en wat te drinken bij de bar en foodtruck die op het terrein aanwezig zijn. Denk aan warme chocolademelk en glühwein, maar ook aan heerlijke frietjes, zelf poffertjes en brood bakken. En marshmallows, zelf te roosteren! 

Vrijwilligers gezocht!

Houd jij van lichtkunst, cultureel erfgoed, mensen en de natuur, en wil je deel uitmaken van het festival? Weet je van aanpakken en ben je enthousiast? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

Taken voor de vrijwilligers kunnen zijn: 

 • Tickets controleren
 • Gastvrouw/heer zijn
 • Opbouwen en afbreken van het festival
 • Publieksbegeleiding langs de kunstroute en bij de kunstwerken
 • Achter de bar

Als vrijwilliger voor VONK krijg je: 

 • Een leuke en dynamische werkervaring
 • Een gezellig en enthousiast team waar je mee samenwerkt
 • Je hebt een vast aanspreekpunt
 • Je ontmoet veel nieuwe mensen
 • Eten en drinken tijdens werktijd (afhankelijk van je werkdagen/tijden)
 • Toegang tot VONK Festival voor jou en je vrienden
 • Een unieke VONK muts!

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Je bent minimaal 18 jaar of ouder
 • Bij voorkeur woonachtig in regio Houten/Utrecht

Heb je zin om ons team te komen versterken? Meld je dan aan via de link!  https://forms.gle/4PwBVf2ua24hNfrx6 

Toegankelijkheid

Op de route door het fort kom je langs veel trappen, hellingen en oneffen gras oppervlakten. Houd hier rekening mee als je niet goed ter been bent. Twijfel je? Laat het ons weten via vonk@aandeslinger.nl, dan kijken we graag hoe we je kunnen ondersteunen.  

Het festival is voor een deel rolstoeltoegankelijk. Het grootste gedeelte van VONK is vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen helaas niet met een rolstoel te bezoeken. 

Huisdieren zijn helaas niet toegestaan op VONK.

Programma

Verschillende kunstenaars zijn uitgenodigd om speciaal voor dit festival nieuw werk te ontwikkelen. Denk hierbij aan kunstvormen zoals lichtkunst, beeldende- en videokunst en multimedia art. Dit hebben zij gedaan onder het centrale thema: ‘Wij, de aarde’.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van de programma-aankondigingen.

Rondom, over en door het 19e-eeuwse fort loopt een bijzondere en interactieve lichtkunstroute met spannende waterprojecties, performance art, lichtprojecties, interactieve installaties en meer. De interactieve lichtkunstroute leidt langs de mooiste plekken van het fort. In de donkere gangenstelsels en op de verlichte paden komen zo natuur, architectuur, kunst en technologie samen. Bezoekers ervaren een nieuw mini-universum van tegenstellingen – tussen licht en donker, dag en nacht en tussen de natuur en de digitale wereld.

We verwachten dat de wandeling ongeveer een uur zal duren. Bij elk kunstwerk staat een bordje met de exacte minuten of aanbevolen ervaringsduur. Neem deze tijd om het werk te ervaren en tot je te nemen. Er is geen eindtijd aan verbonden.

Organisatie

VONK Festival is een initiatief van stichting Aan de Slinger in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Aan de Slinger is de grootste culturele organisatie in Houten en biedt theatervoorstellingen, films, events, festivals, cursussen en projecten. Aan de Slinger wil zoveel mogelijk inwoners van Houten en omgeving in aanraking laten komen met kunst en cultuur. Naast de programmering wordt dit bereikt door binnen het Houtense culturele veld te verbinden, initiëren, informeren en organiseren. Zie voor meer informatie www.aandeslinger.nl.

We organiseren en produceren zo duurzaam mogelijk! Zo serveren wij lekker en biologisch eten. Daarnaast gebruiken we alle stroombronnen uit het fort, waardoor we onze ecologische footprint zo laag mogelijk kunnen houden. We houden rekening met natuur en dier, om deze mooie natuur- en erfgoedlocatie met zo veel mogelijk respect te behandelen.

Heb je vragen over de kaartverkoop, het programma, de toegankelijkheid of iets anders? Mail ons op vonk@aandeslinger.nl. Neem voor media- en persgerelateerde vragen contact op via pers@vonkfestival.nl.

In eerste instantie zou VONK plaatsvinden in Fort Honswijk, helaas is deze locatie op dit moment nog niet de plek om de lichtkunstroute te organiseren. Er is gebleken dat we de natuur bij Fort Honswijk te veel zouden verstoren en daarom hebben we besloten te verhuizen naar een prachtige andere locatie: Fort de Batterijen in Nieuwegein, nét over de gemeentegrens van Houten en op fietsafstand van Utrecht.